Oplossingen puzzels

Oplossingen puzzels

In het toernooiboekje stonden een aantal schaakpuzzels, onder de goede inzenders werden bij de prijsuitreiking enkele prijzen verloot. Hieronder de puzzels en hun oplossingen, in alle gevallen is de opgave: Wit speelt en geeft mat in 2diag1

Wat hak-en-zaagwerk om erin te komen: 1.Th8+ Kxh8 2.Dh7 matdiag2

Een lastigere. Ja, met zoveel stukken meer wint haast alles wel, maar hoe zet je mat in 2? Het enige wat niet wint is promotie tot dame, dat hadden de inzenders allemaal wel gezien. Maar wat dan? Een paard halen ziet er leuk uit, maar wat doe je op 1.g8P+ Ke6? Nee, je hebt geen paard nodig, maar een toren: 1.g8T Ke6 2.Te8 matdiag3

Ook deze was best lastig. Velen kwamen met 1.Dg1, maar na een pionzet of zelfs iets als 1…Pg4 zit er geen direct mat in. De clou is dat je een pionzet moet kunnen beantwoorden met De6, dat is de enige manier om zowel veld e8 als e7 aan te vallen. De oplossing is daarom 1.Da2. Op een pionzet geef je mat op e6, als zwart Pb2 zet heb je mat op a4 en als Ph6 beweegt heb je mat op g8.diag4

Ter afsluiting weer wat grover geweld. Na 1.Dg8 heeft zwart maar een optie: 1…Kg7. Na 2.Ph5 is het dan afgelopen.